Autonoom rijden en battery swapping: Teoresi en XEV brengen het concept van verbonden en gedeelde auto's voor de slimme steden van de toekomst naar Parijs
Languages and countries

Autonoom rijden en battery swapping: Teoresi en XEV brengen het concept van verbonden en gedeelde auto's voor de slimme steden van de toekomst naar Parijs

news
 XEV
Op het Autosalon van Parijs van 17 tot 23 oktober 2022 zullen de twee in Turijn gevestigde bedrijven Teoresi en XEV een innovatief intelligent mobiliteitsproject gericht op het verminderen van verkeer en ongevallen. Het nieuwste prototype van de elektrische stadsauto YOYO biedt autonoom rijden en een snelle en gemakkelijke batterijwissel – en vertegenwoordigt daarmee de volgende grote stap naar geconnecteerde gedeelde mobiliteit in de stedelijke omgeving.


Samen ter plaatse: Teoresi op de XEV-stand.

Het prototype zal een slimme mobiliteit testen die intelligente infrastructuren en diensten omvat, gericht op het aanzienlijk verminderen van emissies, verkeer en ongevallen. Om dit ter plaatse tot leven te brengen, zal Teoresi, een in Turijn gevestigd ingenieursbedrijf gespecialiseerd in de allernieuwste autotechnologie, aanwezig zijn op de XEV-stand op de Autosalon van Parijs. Samen zullen de twee bedrijven algoritmen voor autonoom rijden presenteren die door Teoresi zijn ontwikkeld en getest voor de elektrische stadsauto YOYO van de innovatieve fabrikant.


De ‘protagonist’: het YOYO-prototype

De ‘protagonist’ is een autonoom YOYO-prototype, dat dankzij de door Teoresi ontwikkelde technologie een zelfrijdende deelauto met automatische batterijwissel is geworden. Het doel van de YOYO is om een voertuig aan te bieden dat zich autonoom voortbeweegt in het stadsverkeer en communiceert met infrastructuren en diensten – inclusief die voor het opladen of vervangen van batterijen – om steeds veiliger en milieuvriendelijker geconnecteerde en gedeelde mobiliteit in de stad mogelijk te maken.

Het autonome YOYO-prototype, dat op alle beursdagen in Parijs te zien zal zijn, werd eerst getest in gesimuleerde omgevingen en daarna op de weg. Voor de simulatiefase creëerde Teoresi een virtuele omgeving op zijn locatie in Napels, Zuid-Italië, om de voertuigdynamiek en besturingsstrategieën realistisch te repliceren. Op de XEV-stand zal een touchscreen laten zien wat de simulator ‘ziet’ terwijl de auto rijdt. Ook zal het gebruik van autonome rijtechnologieën met het oog op het laadproces worden gedemonstreerd. Dankzij de dialoog met de infrastructuur kan de auto het dichtstbijzijnde laadstation vinden, waar autonome apparaten vervolgens het wisselen van de batterij ondersteunen.


Gedeelde visie: Intelligente stedelijke mobiliteit

“Met de presentatie van dit nieuwe concept van autodelen en mobiliteit gedeeld op de Autosalon van Parijs, presenteren Teoresi en XEV hun innovatieve visie op stedelijke mobiliteit van de toekomst, gericht op het verminderen van verkeer en ongevallen.” zegt Marco Bazzani, innovatiemanager van de Teoresi Group. “Enerzijds gaat het om een steeds comfortabelere en veiligere mobiliteit. Aan de andere kant maken investeringen in infrastructuur en technologie – zowel in het algemeen in e-mobiliteit als specifiek op het gebied van autonome mobiliteit – een snelle verdere ontwikkeling van mobiliteit als dienst essentieel. De zelfrijdende deelauto is de volgende grote stap in deze richting.”

Lou Tik, oprichter en CEO van XEV, voegt hieraan toe: “Teoresi’s visie voor de toekomst van slimme mobiliteit is afgestemd op die van XEV. Sinds de oprichting van XEV in 2018 is het creëren van een toegankelijk gedeelde toekomst voor iedereen ons langetermijndoel bij het ontwikkelen van elektrische auto’s en technologieën en diensten voor het uitwisselen van batterijen. We hebben nu wereldwijd meer dan 10.000 YOYO’s verkocht en we hebben autodeel- en batterij-inruildiensten opgezet in Italië, Frankrijk en Duitsland. We zijn erg enthousiast over onze samenwerking met Teoresi, die ons toegang geeft tot een bijzonder geavanceerde technologie voor algoritmen voor autonoom rijden. Gecombineerd met de unieke technologie van XEV op het gebied van elektrische voertuigen en het vervangen van batterijen, zal dit de weg banen naar echt toegankelijk en slimme mobiliteit.”